Açai

De Açai bes is een kleine donkerblauwe tot paarse vrucht van 2,5 centimeter die afkomstig is uit Brazilië, Peru en Suriname. De Surinaamse benaming in lokale talen is pinapalm of podosiri. In het Nederlandsspreekt men van de palissadepalm.

Deze braziliaanse bes is bekend geworden om zijn bijzondere eigenschappen. Het besje bevat namelijk de meeste antioxidanten, glycoproteïne, eiwitten, vezels en essentiële omega-6 en omega-9 vetzuren van alle bekende fruitsoorten. Van oorsprong word de açai bes dan ook in combinatie met guaranasiroop gebruikt voor een extra energie boost tijdens het jagen maar het wordt ook als een afrodisiacum gebruikt.

De voorstanders beweren dat het een van de grootst mogelijke bronnen van antioxidanten is, met vele gunstige werkingen zoals verbeterde spijsvertering, gewichtsafname, bevordert huidgezondheid, versterkt het immuunsysteem, cholesterolverlaging, verbetering van de seksuele prestaties, verlichting van gewrichtspijn en zelfs kankerbestrijding. Maar wat zegt de wetenschap over dit zogenaamde superfruit? Hier wordt echter door de medische wetenschap met veel scepsis tegen aangekeken, de vrucht kan een gezonde aanvulling op het menu zijn, maar is geen wondermiddel.

De Açai palmboom is een lange en ranke boom die een hoogte kan bereiken tussen de 15 en 25 meter. De bes groeit in grote trossen en is qua uiterlijk te vergelijken met de bekende blauwe bosbessen. De eerste vruchten kunnen geoogst worden na 4 á 5 jaar na het planten, 3 á 4 takken vol met bloemen groeien uit de stam. De bessen zijn in eerste instantie groen en worden donker paars naar mate ze rijper worden. Ze hebben de bijzondere smaak die doet denken aan bosbes, noten en chocolade. Eén palmboom produceert 20 kilogram açaibessen 2 maal per jaar.

Het oogsten van de açaibes vormt een onderdeel van het behouden van het regenwoud. De inheemse bewoners plukken zelf 95% van de açai. De hoge vraag naar açai heeft er voor gezorgd dat er de afgelopen jaren veel nieuwe bomen zijn bij geplant in de regenwouden van Zuid Brazilië. Het is een significant deel van hun levensonderhoud geworden. De meeste açai boeren zijn fair trade gecertificeerd. De boeren die niet fair trade zijn gecertificeerd hebben er voor gekozen om geld te investeren om een betere werkomgeving te creëren, zoals het bouwen van scholen voor de kinderen van de plukkers.

Aangezien de açaibessen heel kwetsbaar zijn worden ze binnen 24 uur nadat ze rijp geplukt zijn, geschild, ontpit en direct ingevroren. Dit is de beste oplossing om de smaak en voedingswaardes te behouden. De bes wordt geplukt volgens de traditionele methode en er worden geen chemicaliën gebruikt tijdens het productie proces.